14 mei 2019 | Ook verslaafd aan de wagen? Afkicken kan!

Word “zachte” weggebruiker en geniet van de wettelijke bescherming “verzekering zwakke weggebruiker”.

Binnenkort wordt in Vlaanderen voor de negende keer de “Week van de Zachte Weggebruiker georganiseerd.” In heel Vlaanderen worden acties opgezet die het fietsen en te voet gaan willen promoten.

Het is tijd voor mobiliteit:

Tijd om de verkeersknoop te ontwarren door van fietsen of te voet gaan een volwaardig initiatief te maken. In drie op de vier ongevallen ligt overdreven of onaangepaste snelheid immers aan de basis van een verkeersongeval. ‘t Wordt dus hoog tijd om af te kicken van de wagen…

Dan denkt u misschien:  ben ik goed verzekerd als voetganger of fietser?

Als u als voetganger, zwakke weggebruiker, aangereden wordt door een wagen of bromfiets, moto, dan is het de verzekering van het voertuig die zal tussen komen voor de lichamelijke letsels, ongeacht of deze in fout is of niet.

De wettelijke bescherming als zwakke weggebruiker sluit niet uit dat je aansprakelijk kan gesteld worden voor de schade van de bestuurder of eigenaar van het motorvoertuig. Als je in fout bent, zal je aangesproken worden om de schade van de tegenpartij te vergoeden.

Als je een Ba privé leven (familiale) verzekering hebt, moet je dan enkel de contractuele vrijstelling of franchise dragen, die ondertussen 262 euro bedraagt.

De automatische vergoeding door de BA-verzekering van het voertuig betrokken in het ongeval is geen vrijgeleide om een roekeloze weggebruiker te zijn.  De wettelijke bescherming is een bescherming na de feiten.
Voorzichtig en correct deelnemen aan het verkeer is de beste manier om veilig thuis te komen.

Voor meer info kan u contact opnemen met Hosten Financiële Diensten  059/800400.